Välivuosi ennen korkeakouluopintoja –uhka vai mahdollisuus? - Debatti

Välivuosi ennen korkeakouluopintoja –uhka vai mahdollisuus?

Kategoria: Mielipiteet
Rullaa alas
Lukuaika: 3 minuuttia

Siiri Muhonen / Vieraskynä

Korkeakouluelämä näyttää ulkoapäin katsottuna tavoittelemisen arvoiselta elämänvaiheelta: haalarit päällä bilettäminen, intellektuellit väittelyt ja maailman parantaminen on se, mitä jokainen nuori miettii haaveillessaan opiskelusta, eikö totta? Mutta mitä sitten, jos ei pääsekään opiskelemaan? Mitä mä sitten teen, kun ei tarvitsekaan tehdä mitään?

Lukion opinto-ohjaajan tunneilla ei puhuttu paljoa siitä mitä tapahtuu, jos ei pääsekään opiskelemaan heti lukion jälkeen. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 valmistuneista ylioppilaista 72 % vietti ainakin yhden välivuoden. Välivuoden viettäjiä on siis paljon. Tämän vuoksi olisikin tärkeää auttaa nuoria inspiroitumaan mahdollisuuksista, joita vuosi tarjoaa.

Itselleni shokki lukiosta valmistumisen jälkeen tuli siitä, että elämässäni ei enää ollut ketään, joka osoittaisi mitä pitää tehdä. Tästä seurasi masennusta ja yksinäisyyttä. Kun on tehnyt todella kovasti töitä jonkun asian eteen ja sitten tämä kaikki loppuu, elämä tuntuu todella tyhjältä. Kaverit, joita näki koulussa tai työpaikalla päivittäin, jäävät helposti pois elämästä, kun näkemiseen pitäisi panostaa eri tavalla.

Saman ilmiön olen huomannut asepalveluksesta palaavilla nuorilla. Mikään ei enää kiinnostakaan. Tähän tyhjän päälle jäämiseen saa onneksi apua: Ohjaamo auttaa työttömyyteen, opiskeluun ja uran valintaan liittyvissä kysymyksissä. Itse sain Ohjaamon kautta työkokeilupaikan ja sen kautta konkreettista tekemistä. Ohjaamon kautta pääsee helposti myös mielenterveyspalvelujen pariin, sillä ohjaamoissa työskentelee monialaisesti nuorisoalan ammattilaisia. Tärkeintä on oppia ottamaan vastuu itsestään ja hakeutua elämässä eteenpäin.

Työkokeilusta kokemusta

Työkokeilu on ollut mahtava väylä kokeilla eri aloja ja kasvattaa käytännön työelämätaitoja. Se oli myös hyvä tapa saada rutiinit kohdalleen ja merkityksellistä tekemistä elämään monen kuukauden ajelehtimisen jälkeen (työkokeilun pääsee aloittamaan myös heti lukion jälkeen, ajelehtiminen on vapaaehtoista).

Oman työkokeiluni tein nuorisojärjestössä viisi kuukautta. Tarkoituksena oli tutustua nuorisotyöhön ja oppia poliittisesti sitoutumattomista nuorisojärjestöistä. Opin ainakin sen, että ei kannata lähteä vaalipaneeliin 30 minuutin ruokatauolla, ainakaan toistuvasti. Itse nuorten ohjaamisesta opin loppujen lopuksi hyvin vähän. Sain kuitenkin käytännön esimerkin mitä nuorisoala pitää sisällään ja pääsin pois lukion jälkeisestä tukikarenssista.

Eli jos jää työttömäksi, eikä oikein tiedä mihin ja miten hakea töitä, työkokeilun avulla pääsee niin sanotusti “tettiin” rahaa vastaan. Ja vaikka nuorisoalasta ei muodostunutkaan minulle tärkeää, kokemus oli kuitenkin itsessään arvokas.

Minusta on erittäin hienoa, että työttömyysetuuden kokoisella palkalla pääset ilman tutkintoa valmistumisen jälkeistä 5 kuukauden karenssia pakoon ja kerryttämään työkokemusta.

Oma välivuoteni voi sanoa olleen kuitenkin aika poikkeuksellinen”

Painoin valkolakin päähäni lukiosta valmistumisen merkiksi naistenpäivänä 2019 ja suoraan seremoniasta menin naistenpäiväkahveille tekemään omaa eduskuntavaalikampanjaani. Valmistujaispäivän olin pyytänyt vapaaksi työkokeilupaikasta. Väitän, että Suomesta ei löydy kovin montaa ihmistä, jotka voivat kertoa käyttäneensä välivuotensa eduskuntavaalikampanjaan.

Välivuoden käyttäminen eduskuntavaaleihin osoittautui kohdallani hyväksi valinnaksi. Nuorena ehdokkaana koin monia nuoren ehdokkaan ongelmia, joita olivat muun muassa vaalirahoituksen pienuus tai osaamiseni tai pätevyyteni vähättely, mutta sain silti kasvatettua uskottavuuttani poliitikkona ja pidettyä useampia vaihtoehtoja auki tulevaisuudelle.

Koin, että sain näyttää yhteiskunnalle, että on mahdollista saavuttaa asioita ja päästä eteenpäin elämässä myös ilman korkeakoulututkintoa. Välivuosi kannattaa siis hyödyntää kokonaisvaltaisesti. Vaikka välivuotesi sattuu vaalittomalle vuodelle tai et halua itse olla ehdolla, voit tehdä erilaisille järjestöille vapaaehtoistyötä tai lähteä kehittämään, vaikka paikallista puoluetoimintaa.

Reissulle?

Matkailu on koronan vuoksi nyt tietenkin jäissä, mutta tulevina vuosina siihen on taas mahdollisuus. Voit lähteä reppureissaamaan, interreilaamaan tai töihin ulkomaille. Itse halusin johonkin lämpimään kauas pois. Nettimainoksen kautta hain Yhdysvaltoihin kesäleirille töihin, koska olin ollut Suomessa leiriohjaajana ja lapsena rakastin leirejä. Lisäksi työkokeilusta olin saanut lisäkokemusta nuorten ohjaamisesta. Vietin 10 viikkoa leirillä ja 2 viikkoa matkustellen. Ainut asia mikä jäi kaduttamaan, oli se, etten lähtenyt aikaisemmin.

Opin kesän aikana lukemattomia asioita itsestäni. Oli ihanaa keskittyä oikein luvan kanssa vaan siihen yhteen asiaan 10 viikkoa. Luin ensimmäisen kirjan lukion jälkeen, aloitin kuntosaliharrastuksen ja pidin somepaastoa. Päästin irti kaikesta stressistä, mikä koto-Suomessa olin itselleni rakentanut ja adoptoin amerikkalaisen positiivisen elämänasenteen.

Tämän työkokemuksen ansiosta Jyväskylän kaupunki palkkasi minut pian Suomeen palaamisen jälkeen varhaiskasvatuksen erityisavustajaksi. Teen tässä tehtävässä töitä tälläkin hetkellä ja ala tuntuu omalta. Aion myös lähteä opiskelemaan alaa.

Useampi välivuosi?

Pidin myös toisen välivuoden ja tein töitä jo aikaisemmin mainitsemani varhaiskasvatuksen erityisavustajana. Olen saanut työkokemusta, joka on tärkeää opiskelun kannalta myöhemmin. Voi olla hyvä kokeilla omaa alaa käytännössä, ettei tee päätöstä alan valinnasta summa mutikassa. Valmistuessani minulla on jo ainakin vuoden työkokemus alalta.

Aloitin varhaiskasvatuksen opinnot avoimessa yliopistossa töiden ohella, mikä konkreettisesti vie minua lähemmäksi yliopisto-opintoja. Jos olisin päässyt ensimmäisellä yrittämällä kouluun, minusta olisi nyt kovaa vauhtia tulossa pappi, eikä poliitikko ja varhaiskasvatuksen ammattilainen.

Välivuosi mahdollisti minulle siis monia asioita. Olen nyt toisen välivuoden lopussa, enkä ole edes varma tuleeko tämä olemaan viimeiseni. Olen kuitenkin löytänyt alan mikä tuntuu omalta. On tärkeää muistaa, että ilman koulutuspaikkaakin voi kasvaa ihmisenä ja tehdä mielenkiintoisia asioita!

Haluan toivottaa isot tsempit kaikille korkeakouluun tämän kevään yhteishaussa hakeneille! Koronaviruksen aiheuttamasta pääsykokeiden peruuntumisesta monella saattaa tulla ylimääräinen välivuosi, mutta se on ihan okei. Tekemistä kyllä keksii, kun sitä etsii.

Ja kannattaa muistaa, että lopulta se toinen vaihtoehto voi ollakin sen oikea vaihtoehto!

Siiri Muhonen on opiskelijaktiivi, jonka mielestä opiskelupaikan saannin ei saa antaa määrittää ihmistä.

Artikkelin pääkuva: Canva.

Lisää kirjoituksia